Karamel, a to hlavně ten slaný, mám fakt ráda. Je moc dobrý na polití zmrzliny, cheesecakeu, mrkvového dortu nebo jen tak na mlsání. Dlouhou dobu jsem ale s jeho přípravou bojovala. Nevěděla jsem, jestli ho mám míchat, nemíchat nebo jenom pohybovat hrncem. Často se mi v něm tvořily krystalky nebo jsem ho spálila, když jsem nevydržela stát celou dobu u sporáku. Bylo pak pro mě malým vítězstvím, když mi na praxi v cukrárně ukázali jednoduchý trik, díky kterému už s výrobou karamelu nemám problém. Jestli se i Vám zatím nedaří připravit dokonalý smetanový karamel, ráda se s vámi podělím, jak na to.
Slaný karamel
130 g cukru
75 g smetany ke šlehání
30 g másla
1/2 až 1 kávové lžičky soli
Připravte si na sporák dva hrnce. Do jednoho vlijte smetanu a ohřejte ji. Druhý hrnec nechte prázdný, ale dejte ho také nahřívat. Hlavní fígl je totiž v tom, že nejprve musíte nahřát samotný hrnec, v kterém budete karamel připravovat. Tím docílíte, že když do něj cukr nasypete, tak se rovnou začne tavit a měnit na karamel. Celý proces se tím velmi urychlí a zjednoduší. S nahříváním to ale nepřežeňte. Určitě by se z hrnce nemělo kouřit.
Ve chvíli kdy je prázdný hrnec nahřátý, nasypte do něj 1/3 cukru. Počkejte, až se vám cukr roztaví a teprve pak do něj přisypte další část. A MÍCHEJTE!
Až je všechen cukr roztavený a má požadovanou barvu, dejte hrnec z plotny a pomalu do něj nalijte HORKOU smetanu. Směs začne hodně bublat a karamel na chvíli trochu ztuhne. V tento moment míchejte karamel velmi pomalu. Čím víc mícháte, tím víc bublá.
Když se směs uklidní, vraťte hrnec na plotnu a ještě chvíli ji povařte, aby se ztuhlý karamel rozpustil. V tuto chvíli také přidejte máslo a sůl.
Nakonec karamel přelijte přes sítko do vyšší nádoby a PROMIXUJTE tyčovým mixérem! Tím předejdete oddělení tuku od karamelu. Karamel uchovávejte v lednici v uzavřené dóze.