Nedávno jsem dostala formičky na rakvičky a konečně je použila. Jako první jsem sáhla po receptu z učebnice pro budoucí cukráře. Rakvičky se povedly, ale zdály se mi strašně sladké. Při dalším pečení jsem ubrala 70 g cukru a doufala, že to nebude mít na kvalitu rakviček příliš vliv. A musím říct, že nemělo a přitom chuťově byly o dost lepší. Stále sladké, ale ne přeslazené.
Jestli si chcete rakvičky upéct, ale nemáte na ně formičky, nevadí. Vystačíte si i s formičkami například na tartaletky. Pak už stačí jen pár surovin a můžete začít.
Rakvičky (cca 25 ks)
100 g žloutků
20 g bílků
230 g moučkového cukru
100% tuk na vymazání formiček (používám sádlo)
Začněte tím, že si předehřejte troubu na 150°C a pečlivě vymažete formičky tukem, aby rakvičky šly po upečení dobře vyndat. Dále vyšlehejte žloutky s bílkem a prosátým cukrem do světlé pěny.
Formičky si rozložte na plech. Pěnu si přendejte do cukrářského sáčku a naplňte jí formičky přibližně do poloviny. Plech vložte do vyhřáté trouby a pečte přibližně 15 min. než rakvičky vyběhnou. Pak stáhněte teplotu na 100°C a dopékejte ještě cca 45 minut.
Rakvičky se z formiček vyndavají mírně zchladlé. Nejlépe je vyndáte tak, že jednou rukou klepnete kratší hranou formičky o stůl a do druhé ruky si rakvičku necháte vypadnout, aby se pádem o stůl nerozbila.
Na dozdobení
250-300 ml smetany ke šlehání
Zcela vychladlé rakvičky ozdobte šlehačkou, popř. kousky ovoce.